Geplaatst op Geef een reactie

Tekenbeet

tekenbeet waarschuwing

Diverse tips over de beste manier om een tekenbeet te behandelen.

Ieder jaar krijg je er een aantal te zien via sociale media kanalen:  De ene “kenner” vind dat je er olie overheen moet gieten, een ander dat er alcohol op gesmeerd moet worden en het toppunt kwam toen ik ooit las dat een Belgische verpleegkundige wereldkundig maakte dat er toch echt vanille vla op een teek gesmeerd moest worden…..

Smeer niets op of over een teek vóór je hem weghaalt.

Eerst de teek er uit en daarna een behandeling van de bijtplaats met een ontsmettingsmiddel.

Pak, met een puntpincet, tekentang of een tekenverwijderkaart, de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Knijp niet in het lijf van de teek. Dan knijp je de teek juist leeg en loop je verhoogd risico besmet te worden. Trek de teek in een vloeiende beweging uit het lichaam. draaien hoeft niet, een teek heeft geen schroefdraad 😉 . Na het verwijderen de bijtplaats schoonmaken met ontsmetting- of desinfectiemiddel.

Krijg je delen van de teek niet uit de huid verwijderd, neem dan contact op met je huisarts. Neem ook contact op met je huisarts als je een rode ring of vlek rond de bijtplaats krijgt. Ook wanneer je de teek pas na 24 uur hebt verwijderd, doe je er verstandig aan om je huisarts te contacteren. Koorts krijgen na een tekenbeet (zelfs tot 4weken na de beet) is ook een signaal om naar de huisarts te gaan.

Heb je een tekenbeet opgelopen? onthoud dan in ieder geval de plaats op je lichaam waar je gebeten bent en (geologische)plaats en datum wanneer je gebeten bent. De plaats op het lichaam om te checken of je een rode ring krijgt, de geologische plaats en datum om te bepalen of er rond de betreffende tijd op die plaats een besmetting heerste van teken die de Borellia Burgdorferi bacterie bij zich droegen.

Borellia wie???

Borellia Burgdorferi. De bacterie die ervoor kan zorgen dat iemand de ziekte van Lyme krijgt. Een teek kan deze bacterie bij zich dragen. Vandaar dat het ook zo belangrijk is om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. De ziekte van Lyme is een nare ziekte met soms grote gevolgen voor de patiënt. Het levert vaak vermoeidheidsklachten op, spierpijn, uitvalsverschijnselen en soms zelfs hartproblemen.

Bekijk eens De Bye Bites steken en beten verzorgingsset. Hiermee bent u voorbereid om bij diverse insecten beten en steken hulp te verlenen.

Wilt u meer informatie over tekenbeten of de ziekte van Lyme? kijk dan eens op www.tekenradar.nl.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *