Rook is altijd giftig en gevaarlijk, veel mensen onderschatten dit en zijn er vrij laconiek over. Toch is het iets waar je serieus mee om moet gaan. De Nederlandse brandweer rukt duizenden keren per jaar uit voor brand. Veel van deze branden vinden plaats in woonhuizen en bij al deze branden komt giftige rook vrij. 

Het is dus uiterst belangrijk om op tijd te ontdekken dat er rook in de woning is. Hierdoor kan je op tijd vluchten en je zelf en je gezin redden. Hierbij zijn rookmelders onmisbaar. 

Welke soorten rookmelder zijn er?

Optische rookmelder

De meest voorkomende rookmelder is een optische rookmelder. Deze werkt door middel van een infrarood lichtbundel, die naar een gevoelige fotocel gestuurd. Deze cel vangt het licht op en meet continue de hoeveelheid licht. Daalt de hoeveelheid licht in die cel, bijvoorbeeld door rook, dan zal de rookmelder alarm slaan.

Deze manier van branddetectie werkt uitstekend, mits je de rookmelder jaarlijks met stofzuiger schoonmaakt en met een zachte doek de buitenkant afneemt. Het kan namelijk gebeuren, dat door stof of aanslag de melder alarm gaat slaan, omdat ook stof de hoeveelheid licht op de fotocel beïnvloed. 

Hier kan je een optische rookmelder kopen

Koppelbare rookmelder

De rookmelders die wij adviseren zijn de koppelbare rookmelders. 

Koppelbare rookmelders, zijn optische rookmelders die een draadloze verbinding met elkaar leggen. Wanneer dan één melder rook detecteert, geven alle melders een alarm. Hierdoor wordt je overal in huis gewaarschuwd voor brand. Ook als deze brand in een andere ruimte is, of een volgende verdieping. Je wordt dus zeer snel gealarmeerd en hebt meer tijd om jezelf of je gezin in veiligheid te brengen. Veel merken hebben diverse melders, die allen aan elkaar te koppelen zijn. Bijvoorbeeld een extra koolmonoxidemelder of hitte melder in dit netwerk, zal je ook overal in huis waarschuwen bij CO detectie of sterke temperatuurstijging. Binnenkort komt de nieuwe X-sense koppelbare koolmonoxide melder bij ons in het assortiment. Wil je weten wat deze kost en wanneer de CO melder beschikbaar is? Neem dan even contact met ons op.

klik hier om een koppelbare rookmelder te kopen

Thermische rookmelder

De kreet thermische rookmelder klopt eigenlijk niet. Een thermische melder reageert op een te hoge, of een te snel stijgende temperatuur. Eigenlijk is hittemelder de juiste naam voor deze brandmelder. 

Het is verstandig om een hittemelder op te hangen in ruimtes waar veel stof, waterdamp of vettige aanslag voorkomt. Denk hierbij aan garage, keuken of badkamer. Omdat thermische melders geen fotocel hebben, worden ze niet beïnvloed door stof en dergelijke.

Bekijk hier onze hittemelders

Combimelder

Een combimelder is een melder welke rook en koolmonoxide kan detecteren. Helaas werkt deze combimelder alleen voor beide in een ruimte waar een verbrandingstoestel is. In ruimtes waar geen verbrandingstoestel aanwezig is, kom je in de problemen door de ophang hoogte. Koolmonoxide daalt en mengt zich met de lucht wanneer het afkoelt. Rook gaat in principe omhoog. Bedenk dus eerst waar je de combimelder op wilt hangen.

Bekijk hier onze combimelders

Slimme rookmelder

Een slimme rookmelder legt een verbinding met het WIFI netwerk in je woning of bedrijfspand. Via deze internetlink, kan deze melder je via een mobiele telefoon waarschuwen door middel van, bijvoorbeeld, een pushbericht. In veel gevallen kan je met deze slimme rookmelders, via je domotica systeem, een doorlopend beeld houden op de veiligheid in je woning. Ook controleren, testen of uitschakelen van deze slimme melder, kan via je GSM. De meeste slimme rookmelders maken geen verbinding met andere rookmelders.

Klik hier om een slimme rookmelder te kopen

 

 

Add a comment