Van TV of films kennen veel mensen de reddingsdekens, in de betere verbanddoos zit er vaak één. Maar veel mensen weten niet dat deze dekens levensreddend kunnen zijn. 

 
Een reddingsdeken, ook wel isolatiedeken genoemd, kunnen voorkomen dat een slachtoffer te veel afkoelt, maar ook kunnen deze dekens opwarming tegen gaan. 
Een goede reddingsdeken heeft 2 kleuren. Goud en zilver. Hier begint vaak meteen de verwarring, want welke kleur gebruik je wanneer?
 
Fabex vertelt je hoe het zit.
 

Reddingsdeken gebruiken tegen onderkoeling:

De deken reflecteert warmte die het lichaam zelf, automatisch opwekt. Hierbij geldt, dat de zilverkleurige zijde het best reflecteert.
Maar.... Het verschil in werking is maar 0,2%, dus helemaal fout kan het niet gaan.
 
Wanneer je een patiënt wilt beschermen tegen afkoeling, pak je de persoon in, met de zilverzijde naar de patiënt. Het is belangrijk om vooral romp en hoofd goed in te pakken.
Laat hierbij wel het gezicht vrij.
Het best is om ook armen en benen in te pakken, maar als het enigszins mogelijk is, het liefst apart van de romp. 
 
Vóór het inpakken van een slachtoffer is het handig om zijn of haar natte kleding uit te trekken. Door natte kleding, koelt iemand razendsnel af. 
 
Iemand waarvan je denkt dat hij of zij wel eens warm kan zijn, bijvoorbeeld door grote inspanning of hoge temperaturen, NIET inpakken met de deken!!
 

Reddingsdeken gebruiken tegen oververhitting:

Een isolatiedeken is ook uitstekend middel om te zorgen dat een patiënt niet te veel opwarmt, wanneer hij in de volle zon zit of ligt. Hiervoor heb je wel omstanders nodig. 

2 Omstanders kunnen de deken boven het slachtoffer spannen, om zo een schaduwplek te creëren. Indien mogelijk de reddingsdeken zo hoog mogelijk houden, om zoveel mogelijk luchtstroom boven de patiënt te laten stromen.

Ook bij auto ongevallen kan je de deken gebruiken, door deze over de voor- of achterruit te leggen en hierdoor de warmte uit de auto te houden. 

 

Reddingsdeken gebruiken als windvanger:

De isolatiedeken is ook handig als windvanger, of als bescherming tegen mensen die een slachtoffer willen filmen of fotograferen.

Ook hiervoor heb je omstanders nodig. Wanneer een omstander een deken in de breedte vasthoudt en de deken spant, door er in spreidstand op te gaan staan en de deken omhoog te houden, maakt hij hiermee een soort schutting waardoor een slachtoffer uit de wind en uit het zicht komt te liggen. 

 

Waarvoor is dan die gouden zijde aan een reddingsdeken?

Heel simpel. Zilver reflecteert de warmte. Maar ook licht. Als je een patiënt alleen moet laten in een onoverzichtelijk gebied, is er een grote kans dat sneeuw, schaduwen van een bos of zelfs duinen gespiegeld worden in de zilverzijde en daardoor wordt het moeilijk de patiënt terug te vinden.
de gouden kleur werkt als een soort zwaailicht en valt altijd op. in iedere weersomstandigheid en in elk gebiedstype.

 

Een reddingdeken wordt zeer klein opgevouwen geleverd. Als de deken eenmaal is uitgevouwen, heeft deze een formaat van 2.10 x 1.60 meter. 

Je kan hier, goedkoop een reddingsdeken kopen