Pleisters kopen, een zoektocht naar de juiste pleister

Weet je nooit welke pleister je moet kopen, omdat er zo enorm veel soorten en types pleister bestaan?
Fabex gaat het uitleggen in dit bericht.

Allereerst gaan we bepalen wat je met de pleister wilt gaan doen:

  • bevestigen van verbandmaterialen
  • bedekken van een kleine wond
  • steriel afdekken van een grotere wond
  • het dichtmaken van de huid bij een kleine, maar gapende wond

Door deze scheiding van doeleinden, kan je al veel pleisters uit je zoektocht filteren. We noemen hieronder in deze volgorde de bijbehorende pleister.

 

Hechtpleister of Kleefpleister

Dit type pleister is goed te gebruiken om diverse verbandmaterialen vast te zetten op het gewonde lichaamsdeel.
Bijvoorbeeld een kompres op een wond leggen en met strookjes hechtpleister aan alle zijden dit steriele kompres vastzetten.
Hierdoor voorkom je dat bacteriën of ziektekiemen de wond bereiken en een ontsteking veroorzaken.

 

Ook wordt kleefpleister vaak gebruikt om een zwachtel vast te zetten rond een lichaamsdeel.  

Hechtpleister vind je meestal op een rol met een breedte van 1,25 of 2,5 centimeter. 

Je vind het assortiment hechtpleisters hier

 

Wondpleisters

Bij het bedekken van een wond is het belangrijk om eerst de wond te reinigen. Dit kan eenvoudig met stromend leidingwater.

Wondpleister is pleister die, zoals de naam al aangeeft, geschikt is om een wond te bedekken. 
Er is een onderverdeling te maken tussen steriele pleisters en niet-steriele pleisters.

 

Steriele pleister is bedoeld voor het bedekken van een diepere wond. Bij steriele pleisters is het wondkussen vrijwel altijd aan alle zijden voorzien van een kleeflaag. Hierdoor is het wondkussen aan alle zijden bedekt en blijft de wond beschermt tegen ziektekiemen en bacteriën in de buitenlucht. Je voorkomt dus een infectie, of ontsteking.

De steriele pleisters in ons assortiment worden eilandpleisters of borderpleisters genoemd. Deze steriele wondpleister wordt ook vaak gebruikt door professionals, bijvoorbeeld na een operatie.

Deze steriele eilandpleister vind je, als je hier klikt.

 

Niet-steriele pleister is de meest bekende en gebruikte pleister. Je vind deze pleister in bijna ieder huishouden en op iedere werkvloer. Dit type wondpleister is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, soorten en maten. Door het bedekken van een wond, verklein je de kans dat bacteriën en dergelijke in het lichaam binnendringen en een ontsteking veroorzaken.

De niet-steriele pleister kunnen we leveren op rol, met een breedte van 6 of 8 cm en een lengte van 5 meter. en als knipbare vellen van 6 cm breed en 10 cm lang. Ook hebben we lange vingerpleisters met een lengte van 12 of 18 cm. Met lange-vingerpleisters bedek je veilig en snel een wond aan een vinger. door de lengte blijft de pleister vrijwel altijd langdurig en comfortabel blijven plakken.

Worden er veel pleisters gebruikt, dan adviseren we meestal om een pleisterdispeser te kopen. Door gebruik van onze Salvequick pleisterdispenser kan 1 persoon simpel een pleister uit de pleisterautomaat pakken en meteen plakken. Tijdens het uitnemen wordt meteen een deel van de beschermstrook verwijderd en kan je dus snel de wond bedekken. Handig voordeel is, dat pleisters niet "op reserve" meegenomen kunnen worden. Er zijn diverse soorten navullingen beschikbaar en het bijvullen van de pleisterautomaat is erg makkelijk te doen. 

 

Steriele hechtstrips

Met steriele wond-hechtstrips is het mogelijk een wond te hechten. We adviseren om bij wonden groter dan 3 cm, een arts te raadplegen. 
dankzij wondhechtingsstrips kan je wonden waarvan de randen uit elkaar wijken, naar elkaar toebewegen en deze tegen elkaar kleven. Belangrijk is, om vooraf te controleren of de wondranden mooi recht zijn en of de wond goed schoon is. 

Hechtstrips, ook wel zwaluwstaartjes genoemd, zijn altijd steriel verpakt en hebben een zeer hoge trek- en kleefkracht. Je vind de hechtstrips als je hier klikt. 

Wil je meer weten over pleisters, neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!

Add a comment