Oogdouche en oogspoelmiddel

Published : - Categories : Kennisbank

Oogdouche en oogspoelmiddel

Bij een incident waarbij iets in of op het oog is geraakt, is een oogdouche een belangrijk hulpmiddel.
Met het juiste oogspoeling kan je ernstige (blijvende) schade aan een oog vaak voorkomen. 

Fabex heeft diverse soort oogspoeling in het assortiment. In dit bericht leggen we uit hoe en wanneer je oogpoelmiddel gebruikt. 

We beginnen met een belangrijke tip: Wanneer een voorwerp letterlijk IN het oog is gedrongen, gebruik je GÉÉN oogpoeling!
Dit type letsel wordt doordringend oogletsel genoemd. Hierbij is het erg belangrijk dat er niet in het oog gewreven wordt en dat het voor werp door een arts verwijderd wordt. 

Probeer het aangedane oog af te dekken, zonder het voorwerp aan te raken. Aanraking geeft beweging en dit zal de schade vergroten. 

 

Ongevallen met stof of kleine, losse deeltjes in de ogen:

Voorkom ook hierbij, dat er in het oog gewreven wordt.
Wrijven zal de deeltjes juist dieper in het oog drukken, waardoor schade kan ontstaan.

​Wanneer iemand kleine deeltjes of stof in een oog krijgt, is het belangrijk dat het oog snel weer schoongemaakt wordt. Hiervoor kan je het best een oogdouche met steriele sodium of natrium oplossing gebruiken. 
De samenstelling in een fles steriele natrium oogspoelmiddel komt ongeveer overeen met het zoutgehalte in het oog. Wanneer je met gewoon leiding water spoelt, bestaat er een kans dat bacteriën niet weggespoeld worden en er meer kans is op irritatie.

 

Ongevallen met chemische stoffen in het oog:

Bij ongevallen met chemicaliën is snel spoelen de hoofdzaak. Hoe eerder de chemicaliën uit een oog verwijderd zijn, hoe meer kans er is om het oog en het zicht te behouden. 

De beste en meest veilige oospoeling bij dit soort ongevallen, is een PH neutrale oplossing. Hiermee worden veel gevaarlijke stoffen geneutraliseerd en breng je de PH waarde van het oogvocht sneller weer op een normaal niveau. 
Ook dit oogspoelmiddel is uiteraard steriel, om zo veilig mogelijk te kunnen werken. 

Wanneer een fles met PH neutrale oogspoeling leeg is gemaakt tijdens het spoelen, is het verstandig om door te blijven spoelen met natrium oogdouche, of leidingwater. blijf minstens een kwartier spoelen bij chemisch oogletsel en neem meteen contact op met een arts.

 

Hoe moet je een oog spoelen?

De meeste oogspoelflessen hebben een oogbad op de hals. Dit oogbad voorkomt dat slachtoffers het oog dichtknijpen tijdens de behandeling. Leg een brede zijde van de oogdouche tegen het onderste ooglid en duw dit voorzichtig iets naar beneden. Kantel vervolgens de fles richting het bovenste ooglid. Zo blijft het oog open en is de spoeling het meest effectief.

Is er geen oogspoelfles met oogbad, open dan het oog met duim en wijsvinger. en giet rustig en voorzichtig de vloeistof over de oogbol. Ook wanneer eer geen oogsdouches aanwezig zijn kan je spoelen. Gebruik dan een schone kan met water. Houd het oog open en giet rustig water uit over de oogbol. 

 

Extra informatie over de oogdouche

De inhoud van de oogdouche is steriel. Dit betekent, dat als je de dop losdraait, de inhoud niet meer steriel is. 
Bacteriën en ziektekiemen na verloop van tijd in de vloeistof kunnen raken, hebben oogspoelflessen een houdbaarheidsdatum. Gemiddeld zijn de flessen 2 a 3 jaar houdbaar.

De bewaartemperatuur van de oogspoeling is +5 - +25 °C

Oogspoeling is te verkrijgen in losse flessen, tot een compleet station met oogspoelflessen en EHBO materialen.