Geplaatst op Geef een reactie

Wonden behandelen

wonden behandelen

Wonden behandelen is belangrijk! Een wond, groot of klein, is altijd besmet. Dit betekent dat er altijd ziektekiemen en/of bacteriën onder de huid zullen raken. Op zich is dit niet zo’n groot probleem, het lichaam kan heel veel bacteriën de baas. Mits het er niet al te veel zijn.

Wanneer er teveel bacteriën binnenkomen of bepaalde soorten waar het menselijk lichaam meer moeite mee heeft, loopt iemand kans op een ontsteking. En ontsteking is vaak pijnlijk, levert ongemak op, maar kan ook gevaarlijk zijn. Er zijn zelfs gevallen, waarin mensen een lichaamsdeel verliezen doordat de ontsteking te ver is doorontwikkeld.

Dit soort ellende voorkom je,door wonden goed en hygiënisch te behandelen. Dit kan door een wond schoon te maken. Gewoon onder de kraan. Het liefst met handwarm water. Als er geen water voorhanden is, gebruik dan een huid-ontsmettingsmiddel. Ook wel desinfectiemiddel genoemd.  Water mag gewoon over de open plek stromen, huid-ontsmettingsmiddel liever niet. Huid ontsmettingsmiddelen bevatten meestal alcohol, dit prikt en is dus vaak pijnlijk voor het slachtoffer. Dit soort “lichaamsvreemde” stoffen zorgen ervoor, dat het genezingsproces vertraagd wordt. Het menselijk lichaam gaat direct bij beschadigingen, aan de slag om alles zelf zo veel mogelijk te herstellen. Een vreemde stof die in de wond wordt toegevoegd, verstoort je het wondmilieu en zal het herstel vertragen.

Wonden behandelen na het schoonmaken:

Na dat de wond is schoon gemaakt, is het zaak om deze steriel te bedekken. Hiermee zullen bacteriën geen kans meer hebben om de wond in te gaan. Steriel wil zeggen dat het bewuste materiaal is ontdaan van ziektekiemen en bacteriën en onder beschermde omstandigheden is verpakt. Openen van een verpakking met een steriel artikel, moet zo dicht mogelijk bij de wond gebeuren. hierdoor werk je veilig en houdt je zoveel mogelijk de steriliteit in stand. Leg in één beweging het steriele verbandmiddel op de wond. Verschuif het niet meer. Nu is het zaak om het steriele middel aan alle zijden tegen het lichaam aan te brengen. Hiermee hoef je niet te drukken, het moet juist prettig voelen voor het slachtoffer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *