Geplaatst op Geef een reactie

Onderkoeling

Koud; Wat is onderkoeling?

Onderkoeling: wat gebeurt er?

Wij mensen zijn warmbloedig, dit betekent dat ons lichaam doorlopend bezig is om de centrale temperatuur, of kerntemperatuur,  op een juist niveau te houden. Het juiste niveau bij mensen ligt ongeveer tussen de 35,5 en 37,5 graden Celsius, gemeten in het midden van de borstholte.

Bij te lage temperatuur in de kern, gaat het lichaam aan het werk om extra energie te verbranden. Maar allereerst begint het lichaam signalen naar de hersenen te geven dat er invloeden van buitenaf, gevaar opleveren voor de kerntemperatuur.

Milde, of lichte onderkoeling

We kennen allemaal waarschijnlijk het gevoel van kou. Vrijwel iedereen die het koud heeft, zal in elkaar kruipen (bijvoorbeeld nek tussen de schouders), warme kleding aan willen trekken, een warmere omgeving opzoeken, iets warms willen eten en/of drinken etc.

Wanneer dat niet, of onvoldoende resultaat heeft, zal er kippenvel ontstaan. hiermee probeert het lichaam een isolerend laagje lucht rond de huid te creëren. Ook levert kippenvel éénmalig een beetje warmte op voor het lichaam, omdat de haartjes door spiertjes omhoog getrokken worden. Spierspanning kost altijd energie en energie opwekken levert warmte op. In dit stadium van onderkoeling, zal hartslag en ademhaling iets verhoogd zijn.

Wanneer er, ondanks diverse inspanningen van het lichaam, nog steeds gevaar dreigt voor de kerntemperatuur, ga je rillen en klappertanden. Eerst nog beheersbaar: als je je concentreert, kan je het stoppen. Later lukt dit niet meer en ga je oncontroleerbaar rillen en klappertanden. Dit is een teken dat je kerntemperatuur écht te laag is en zich op dit moment tussen de 36°C en 33°C bevind.

Op dit moment is je lichaam ook bezig met isolatie. Je bloedvaten vernauwen. Er komt minder bloed aan de oppervlakte en dus stroomt er ook minder koud bloed richting de kern. In dit hele proces, daalt langzaam het bewustzijn. Ook hartritme daalt en ademhalingsfrequentie wordt onregelmatig.

Ernstige Onderkoeling

Wanneer de temperatuur onder de 32°C daalt, wordt het bewustzijn van een slachtoffer  duidelijk minder, men reageert minder alert en kan soms bizar gedrag vertonen. Reflexen zijn slecht en beweging gaat traag. Belangrijk hierin is dat het rillen en klappertanden stopt.

Vanaf dit punt is de onderkoeling ernstig te noemen. Dit verandert de hulpverlening: 112 moet gebeld worden. Ook is het zaak het slachtoffer niet meer te bewegen; door bewegen van het slachtoffer, gaat (te koud) bloed sneller stromen. Het hart kan hier slecht mee omgaan en er bestaat  een kans dat er een circulatiestilstand op treedt.

Hulpverlenen bij milde- of lichte onderkoeling

Reddingsdeken of isolatiedeken

(slachtoffer rilt en klappertand nog en is goed bij bewustzijn)

Let uiteraard altijd eerst en vooral op je eigen veiligheid. Check de vitale functies van het slachtoffer bepaal of het een milde of een ernstige onderkoeling betreft. Bij lichte onderkoeling mag je het slachtoffer actief opwarmen. Neem hem of haar mee naar een warme(re) omgeving, laat hem natte kleding uittrekken en zet hem onder de warme douche. (controleer wel of de douche niet te heet staat het temperatuursysteem van het slachtoffer is verstoord)

Is het slachtoffer buiten en heb je geen mogelijkheid hem in een warmere omgeving te brengen, gebruik dan dekens. Isolatie- of reddingsdekens zijn prima geschikt om te voorkomen dat een slachtoffer verder afkoelt.

Bij een lichte onderkoeling mag je het slachtoffer ook iets warms laten drinken. Warme soep, chocolademelk, koffie, thee etc. Hij moet het wel zélf innemen.

Hulpverlenen bij ernstige onderkoeling

(rillen en klappertanden is gestopt, bewustzijn is dalend)

Denk altijd aan je eigen veiligheid bij hulpverleningen. Beoordeel te toestand van het slachtoffer, dalend bewustzijn is een ABC probleem en dus een reden voor 112. Het stoppen van rillen en klappertanden bij een onderkoeld slachtoffer, is ook reden om 112 te bellen.

Voorkom beweging van het slachtoffer. Knip natte kleding zo veel mogelijk weg en leg dekens over het slachtoffer. wanneer het slachtoffer het bewustzijn helemaal verliest, controleer dan de ademhaling. Een bewusteloos, ademend slachtoffer leg je in de stabiele zijligging, een bewusteloos slachtoffer die niet ademt, ga je reanimeren. Zorg dat er een AED ter plaatse komt!!!

Nu in de aanbieding bij Fabex.nl een set van 4 reddingsdekens

 

Zo nu en dan meer feiten en aanbiedingen ontvangen van Fabex?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *