Geplaatst op Geef een reactie

Koolmonoxide, de sluipmoordenaar

Koolmonoxide

Koolmonoxide, de sluipmoordenaar. Vrijwel iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar weinig mensen weten hoe gevaarlijk koolmonoxide eigenlijk is. Vandaar dit bericht. We gaan proberen uit te leggen wat koolmonoxide is en wat het met het menselijk lichaam doet.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide, Co, koolstofmonoxide, carbon monoxide, een aantal namen voor hetzelfde levensgevaarlijke gas. Een gas wat zichzelf niet kenbaar maakt: het is kleurloos, reukloos, smaakloos en erg giftig.

Koolmonoxide ontstaat door onvolledige verbranding van organische brandstoffen, zoals aardgas, benzine, olie en hout….. Ja ook hout!!Brandstoffen waar de meeste huishoudens in Nederland gebruik van maken. Een onvolledige verbranding ontstaat over het algemeen door te weinig zuurstof tijdens de verbranding. Vaak komt dit voor bij oudere en/of slecht onderhouden verbrandingstoestellen, maar het kan ook voorkomen dat een nieuwe installatie niet goed getest is en de mengverhouding van brandstof en zuurstof niet goed afgesteld is. Een andere mogelijkheid waardoor koolmonoxide in een woning kan stromen, is door verroeste of beschadigde rookgas afvoeren en beschadigde of gescheurde gemetselde schoorstenen.

Er is een groot verschil tussen koolstofmonoxide(CO) en koolstofdioxide (CO2). De laatste is ook geurloos en smaakloos, behalve in erg hoge concentraties. Dan geeft CO2 een scherpe geur. Kooldioxide komt voor in de atmosfeer en ontstaat door verteringsprocessen in bossen, maar ook bij een vulkaan uitbarsting komt veel kooldioxide vrij.

Kooldioxide is zwaarder dan lucht en zal laag bij de grond blijven. Koolmonoxide komt vrij bij verbranding. Door de warmte zal het eerst de neiging hebben om op te stijgen. Bij afkoeling zal ook koolmonoxide zakken. Omdat CO onderdeel is van een mix van gassen die bij de verbranding vrijkomen, daardoor zakt het slechts langzaam. En blijft het lang op “mensenhoogte” in een ruimte hangen.

symptomen koolmonoxide2
symptomen koolmonoxide

Wat doet koolmonoxide met je?

In je longen wordt zuurstof in het bloed gebracht. het bloed wordt naar je organen getransporteerd. Zonder zuurstof werken je organen niet! Koolstofmonoxide hecht zich ongeveer 250X sneller aan je bloed dan zuurstof. Er kan geen zuurstof meer in je bloed en dus komt er ook geen zuurstof meer bij je organen. Hierdoor werken organen niet meer en zal het slachtoffer overlijden…

De eerste signalen lijken erg op griepverschijnselen: Niet lekker voelen, hoofdpijn, misselijkheid, etc. Daarna zal je bewustzijn dalen en als er niet snel genoeg iets gebeurd, zal je bewusteloos raken en overlijden.

Het is afhankelijk van de hoeveelheid CO in de ruimte hoe snel dit proces zal gaan. Daarom is een CO melder ook zo verschrikkelijk belangrijk! Bekijk de lijst van veilige COmelders op de site van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

 

Hoe kan je CO vergiftiging voorkomen?

Er zijn een aantal stappen die je kan nemen om CO vergiftiging te voorkomen, of in ieder geval op tijd gewaarschuwd te worden.

  • Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar een verbrandingstoestel staat.
  • Zorg ervoor dat er altijd ventilatieroosters of een raam op de ventilatiestand staat.
  • Regel goed en grondig onderhoud voor verbrandingstoestellen.
  • Hang in een ruimte met een verbrandingstoestel een Koolmonoxide melder (kijk hier voor onze aanbieding)
  • Verwijder de as van houtkachels op tijd. Wanneer de as tot het verbrandingsrooster komt, kan er weinig zuurstof meer bij.
  • Kijk eens naar de vlam van een gastoestel. Is deze geel of oranje? dan is de verbranding niet goed. Een gasvlam hoort blauw te zijn.
  • Bedenk dat ook gasverwarmingen in tenten en caravans koolmonoxide vergiftiging kunnen veroorzaken.
  • Binnenshuis barbecueën is leuk, maar niet erg verstandig. zeker niet met gas of houtskool!
  • Houdt schoorstenen schoon.
  • Gebruik een houtkachel niet als allesbrander. Door hogere verbrandingstemperaturen van sommige stoffen kan dit schade aan de rookafvoer veroorzaken.

 

Bekijk onze FireAngel CO melder hier

 

 

bron:

www.veiligheid.nl

www.brandweer.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *