Geplaatst op Geef een reactie

EHBO bij Epilepsie

EHBO bij epilepsie, wat kan je doen?

Een persoon die zomaar ineens in elkaar zakt en onwillekeurig met ledematen en hoofd begint te schokken. Al je het nog nooit gezien hebt is het erg schrikken. Veel mensen weten in zo’n geval ook niet wat ze kunnen doen voor het slachtoffer.

Toch kan je best helpen. Helaas kan je als EHBO’er de ziekte niet genezen. Ook kan je de aanval niet stoppen. Wel kan je zoveel mogelijk verder letsel voorkomen. Allereerst is het zaak dat je 112 belt, als je het slachtoffer niet kent. Ken je het slachtoffer wel, is dit iemand die bekend is met epilepsie, hou je dan aan de afspraken die met hem/haar en z’n arts zijn gemaakt.

Nu zal je denken: 112 bellen?? Yep, wanneer je iemand aanspreekt en hij of zij reageert niet, is er een probleem met het bewustzijn. Dan móet je altijd 112 bellen!

EHBO bij Epilepsie

Epilepsie is een ziekte die er voor zorgt dat er zo nu en dan een soort kortsluiting in de hersenen optreedt. In deze kortsluiting worden onwillekeurig spieren aangestuurd. De spieren worden aangespannen en ontspannen in een onwillekeurige volgorde en tempo. Maar wel volle kracht.  Je kan je dus voorstellen, dat als een ledemaat écht volle kracht tegen bijvoorbeeld een tafelpoot aan slaat, de arm of het been breekt. Let wel: het is écht volle kracht. De spierspanning wordt niet gedoseerd. Probeer dus ook niet de bewegingen tegen te houden.

Het is dus zaak om zoveel mogelijk ruimte te creëren rond het slachtoffer. Zo is de kans kleiner dat hij of zij letsel oploopt. Ook is het een goede zaak om het hoofd van het slachtoffer te beschermen. Leg er een opgevouwen deken onder, of een jas. Zo klapt het hoofd niet steeds op de harde ondergrond en is ook de kans op hoofdletsel verkleind.

Stop niets in de mond van de patiënt, dit helpt hem niet, maar je brengt wel jezelf in gevaar.

Komt iemand na een epilepsie aanval weer bij, zal hij bewusteloos zijn. Of op zijn minst extreem vermoeid. Alle spieren hebben ontzettend hard gewerkt en dit kost ongelooflijk veel energie. Leg daarom de patiënt in de stabiele zijligging. zorg dat bloed/braaksel uit de mond kan lopen en blijf bij hem of haar. Blijf ook de ademhaling controleren.

Last, but not least. Het is voor de patiënt erg naar om op deze manier in het openbaar bij te komen. Probeer mensen bewust te maken dat filmpjes maken getuigt van disrespect en totale domheid. Probeer de patiënt toe te dekken met een dekentje of jas, om op die manier voor enige beschutting te zorgen.

Wanneer het slachtoffer weer bijkomt en aanspreekbaar is, kan je in een gesprek misschien uitvogelen of je familie of vrienden kan bellen.

Epilepsie is ernstig. Niets doen helpt ook hierbij…. nooit!

 

Meer informatie over Epilepsie? kijk op epilepsievereniging.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *