Geplaatst op Geef een reactie

Brand!!

Brand!! Veel mensen denken dat het alleen een ander gebeurd. Toch overkomt het jaarlijks duizenden mensen. Brand levert vrijwel altijd schade op, maar erger is nog, jaarlijks raken honderden mensen gewond en enkele tientallen mensen overlijden zelfs door brand. Het is dus belangrijk brand te voorkomen!

Hoe voorkom je brand? Inkoppertje: Door voorzichtig te zijn met vuur. Maar brand ontstaat ook vaak door onwetendheid, onachtzaamheid en soms zelfs opzettelijk.

Een aantal veel voorkomende oorzaken:

 

Brandstichting:

vuurwerk of  brandende rommel die door een brievenbus naar binnen gegooid wordt. Je kan er als bewoner niets aan doen. Toch is dit een veel voorkomende oorzaak van woningbranden.

Elektriciteit:

Door het koppelen van meerdere stekkerblokken of verlengsnoeren, loopt er veel stroom en dus warmte door een blok die daar niet tegen bestand is. Er zal meer en meer hitte ontwikkeld worden, waardoor er brand kan ontstaan. Ook ondeugdelijke snoeren en onprofessioneel verlengde elektriciteitskabels zijn gevaarlijk.

Opladers:

Opladers van telefoon, tablet, computer enzovoort worden heet. Er wordt in zo’n lader een wisselstroom omgezet in gelijkstroom. dit gaat vaak gepaard met warmte. Door stekkers langdurig in het stopcontact te laten zitten, kan dus brand ontstaan.

Stoken:

Gezellig en energiebesparend, de houtkachel. Helaas zijn veel houtkachel eigenaren zich niet bewust van de gevaren. De brandweer rukt jaarlijks tientallen tot honderden keren uit voor een schoorsteenbrand. Gebruik schoon en droog hout en laat je schoorsteen minimaal jaarlijks (professioneel) vegen!

Koken:

Vlam in de pan, iedereen heeft er wel van gehoord. En inmiddels hebben velen het ook meegemaakt. Laat pannen met olie of vet niet onbeheerd op het vuur staan en zorg dat je een passend deksel in de buurt hebt om vuur te doven.  Maak de pan en de het fornuis schoon als je vet of olie hebt gemorst. vergeet ook niet om de warmtebron uit te zetten!!

Roken:

Weer een inkoppertje. Roken is ongezond. En nog steeds, een belangrijke oorzaak van brand. Let op waar je peuken en as neer gooit en rook niet in bed.

Wasdrogers:

Ook wasdrogers zorgen jaarlijks voor ontzettend veel brandweer uitrukken. Maak het stof-filter schoon na iedere droogbeurt en zorg dat de droger zijn warme lucht kwijt kan.

 

Zoals je ziet kan je zelf veel doen om brand in huis te voorkomen. Veelal vrij eenvoudige dingetjes.

En wat als er dan toch brand uitbreekt?

Zorg voor een vluchtplan. En oefen dat eens… Kan iedereen binnen 3 minuten naar buiten? heeft iedereen zijn taak? bijvoorbeeld de kinderen uit bed halen? Toch wel iets om over na te denken. Besef dat brand zich ontzettend snel ontwikkeld. Binnen een paar minuten is een omgevallen kaars een inferno in je woning. Hoeveel vluchtmogelijkheden heb jij vanuit je slaapkamer?

Vaak liggen slaapkamers boven en is er maar één trap. Hiervoor hebben we vluchtladders in ons assortiment. Zo kan je via een raam toch nog vluchten.

En om op tijd gewaarschuwd te worden is het zeer verstandig om rookmelders te plaatsen. Deze rookmelders horen eigenlijk in iedere ruimte in een woning, maar in ieder geval in ruimtes waar brandgevaarlijke apparaten staan. Ook in ruimtes waar verschillende deuren uitkomen zoals een overloop met slaapkamerdeuren. Rookmelders kan je hier kopen.

Wees bewust van brandrisico’s. Ga zorgvuldig om en onthoud dat er maar drie onderdelen nodig zijn. Warmte, brandbare stof en zuurstof. Op hoeveel plekken heb jij deze combinatie?

Meer weten over brand? kijk eens op www.brandweer.nl . en over de fysieke gevolgen van brand: www.brandwondenstichting.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *